S prijaznostjo do boljšega počutja

Številne znanstvene študije kažejo, da sta prijaznost in povezanost ključnega pomena za zdravje in staranje celic.
Apolonija Rajh
30/03/2022

Foto: Freepik/stockman

Če se torej povežemo z neko osebo in smo z njo prijazni, lahko vzpostavimo pozitivni odnos, s tem pa se izognemo osamljenosti in izboljšamo svoje zdravje. Pozitivni odnos znižuje stres, bolečino in krvni tlak, krepi imunsko delovanje, razpoloženje in celo okrevanje po poškodbi.

Zakaj je prijaznost ključ do boljšega počutja?

Študija iz leta 1978, s katero so preučevali povezavo med visokim holesterolom in zdravjem srca pri zajcih, je razkrila, da je zaradi prijaznosti študenta do poskusnega zajčka nastala razlika med zdravim srcem zajca in srcem z maščobnimi oblogami. Študija govori o tem, kako nas lahko prijaznost, ljubezen in močan občutek skupnosti, naredijo bolj zdrave in srečnejše, govori pa o »učinku zajca«.

Leta 1978 je dr. Robert Nerem s svojimi raziskovalci v laboratoriju izvedel preizkus z zajci, da bi ugotovil razmerje med prehrano z visoko vsebnostjo maščob in zdravjem srca. Namesto pričakovanega, zdaj že dolgo dokazanega rezultata, je bilo njegovo odkritje, da so zajci bolj zdravi zaradi prijaznosti. V svoji študiji je dr. Nerem analiziral število maščobnih oblog v majhnih krvnih žilah skupine novozelandskih belih zajcev, potem ko so bili hranjeni z visoko vsebnostjo maščob. Ekipa je pričakovala, da bodo zajci imeli maščobne obloge v svojih majhnih krvnih žilah, ki so sorazmerne z njihovimi visokimi ravnmi holesterola, vendar so prišli do nepričakovanega rezultata, da veliko število zajcev teh oblog ni imelo. Po skrbnem pregledu je ekipa ugotovila, da je za skupino zajcev z veliko bolj zdravimi krvnimi žilami skrbel posebej prijazen študent, ki je z živalmi ravnal z ljubeznijo in potrpežljivostjo. Opravljena je bila druga podobna študija, ki se osredotoča na vrsto oskrbe, ki so jo prejeli zajci, ki je potrdila, da lahko prijazno zdravljenje dejansko vodi do bolj zdravih zajcev.

Kaj pomeni prijaznost?

Obstaja veliko definicij, kaj pomeni biti prijazen. Nekateri jo opisujejo kot naklonjenost, nežnost, toplina ali skrb. Raziskovalci trdijo, da je prijaznost gesta, ki jo motivirajo pristni, topli občutki do drugih. Prijaznost je opredeljena z našimi dejanji. Ni nujno, da so to velika dejanja. Če poslušamo osebo, ki ima slab dan, pridržimo vrata mimoidočemu ali preprosto sprejemamo ljudi okoli nas, vse to so lahko prijazna dejanja. Pomembno pa je omeniti, da prijaznost vključuje tudi dojemanje drugih, saj naših dejanj, za katera menimo, da so prijazna ali v pomoč, prejemnik morda ne bo vedno zaznal na tak način.

Čeprav ima prijaznost konotacijo, da je nekdo naiven ali šibak, to ni res. Biti prijazen pogosto zahteva pogum in moč. Prijaznost je medosebna veščina, s katero lahko doživimo pozitivne duševne in fizične spremembe z zniževanjem ravni stresa in povečanjem proizvodnje hormonov dobrega počutja v telesu, kot so dopamin, oksitocin in serotonin.

Raziskovalci so ugotovili, da je prijaznost najpomembnejši napovedovalec zadovoljstva in stabilnosti v zakonu in da namenjanje sredstev drugim, namesto, da bi imeli vedno več zase, prinaša trajno dobro počutje. Prijaznost lahko okrepi naše odnose in občutek zadovoljstva v življenju.Prijaznost navsezadnje ne more škoditi. Poskušajmo biti prijazni in se obkrožati s tistimi, ki so prijazni do nas.

Morda vas bo zanimalo tudi: 

IZVAJANJE VAJ Z ELASTIČNIMI TRAKOVI

IZVAJANJE VAJ Z ELASTIČNIMI TRAKOVI

Osnovne značilnosti elastičnega traku so, da je vsestransko uporaben, lahek, zavzame zelo malo prostora in ne zahteva dodatnih pripomočkov.

e-Obvestilnik

Spremljajte najnovejše prispevke in bodite pravočasno obveščeni o novih ponudbah.