UPORABA MEDICINSKO-TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV PRI HOJI

Pripomočki za hojo nam povečajo podporno ploskev, zmanjšajo prenos telesne teže na poškodovan oziroma boleč ali šibek spodnji ud in s tem pripomorejo k zmanjšanju bolečine. Nudijo nam dodatno oporo in pripomorejo k povečanju stabilnosti.
Janja Meško
12/07/2021

Foto: Freepik/freepik

Pripomočke za hojo, kot so bergle, sprehajalne palice ali hodulja, pogosto uporabljamo za razbremenitev spodnjega uda po poškodbi, operaciji, bolečini bodisi v gležnju, kolenu, kolku ali hrbtenici, zaradi oslabelosti mišic in pri motnjah ravnotežja. Pri njihovi uporabi je pomembna pravilna nastavitev višine, ki jo moramo vedno prilagoditi obutvi ki jo nosimo. Prav tako je pomembno, da se naučimo pravilne tehnike hoje.

 

BERGLE

Pri dokomolčnih in podpazdušnih berglah moramo biti pozorni, da pravilno nastavimo višino, ki je prilagojena obutvi in seveda vsakemu posamezniku.

DOKOMOLČNE BERGLE: Najprej se poravnamo. Berglo postavimo 10 cm pred in 15 cm stran od konice stopala. Komolec rahlo pokrčimo, ročaj pa mora biti v višini zapestja iztegnjene roke.

PODPAZDUŠNE BERGLE: Najprej se poravnamo, ramena naj bodo sproščena. Paziti moramo, da bergle ne pritiskajo preveč v pazduho, ker lahko to povzroča pritisk na živce. Med vrhom bergle in pazduho naj ostane približno dva prsta prostora. Del telesne teže prenašamo z rokami, ko se na bergle opiramo.

HOJA Z BERGLAMI

Poznamo več različnih možnosti hoje z berglami.

  • 3-TAKTNA HOJA

Pri 3-taktni hoji uporabljamo 2 bergli. Najpogosteje se uporablja po poškodbi, operaciji ali bolečini, ali pa takrat, ko se poškodovana noga ne sme obremenjevati.

Pri HOJI PO RAVNEM najprej z rokami obe bergli istočasno premaknemo naprej, nato poškodovano nogo položimo med bergli in se z rokami in iztegnjenimi komolci močno upremo na bergli. S tem razbremenimo poškodovano nogo, šele nato pristopimo z zdravo nogo. Paziti moramo, da bergel ne premaknemo predaleč naprej (nevarnost zdrsa).

  • 4-TAKTNA HOJA

Uporabljamo 2 bergli. Primerna je takrat, ko je dovoljeno skoraj popolno obremenjevanje poškodovane noge ali po operaciji hrbtenice.

  1. Najprej premaknemo berglo naprej na nepoškodovani strani.
  2. Naredimo korak naprej s poškodovano nogo.
  3. Premaknemo berglo na poškodovani strani in na koncu.
  4. Naredimo korak naprej z zdravo nogo.
  5. Ponovimo postopek od 1 do 4.
  • 2-TAKTNA HOJA

Uporablja se, kadar imamo slabše ravnotežje, ko je potrebna razbremenitev poškodovane noge ali ko imamo oslabele mišice. Uporabljamo 1 berglo ali sprehajalno palico.

BERGLA (ali sprehajalna palica) JE NA NEPOŠKODOVANI (ZDRAVI) STRANI.

Istočasno naprej premaknemo berglo na zdravi strani in poškodovano nogo. Sledi korak z zdravo nogo. Ta način hoje se uporablja pogosteje.

BERGLA (ali sprehajalna palica) JE NA POŠKODOVANI STRANI.

Istočasno naprej premaknemo berglo na poškodovani strani in poškodovano nogo, sledi zdrava noga. Ta način hoje se uporablja izjemoma.

RECIPROČNA HOJA (dve bergli ali sprehajalni palici)

Istočasno premaknemo nasprotno berglo in spodnji ud, npr. bergla na desni strani in leva noga. S takšno hojo lahko dosegamo večjo hitrost.

 

HOJA PO STOPNICAH

Osnovno pravilo pri hoji po stopnicah je ZDRAVJE GOR, BOLEZEN DOL. Uporabljamo 2 bergli.

Hoja navzgor (zdravje GOR): Postavimo se čim bližje stopnici in se naslonimo na bergle. Na stopnico najprej položimo zdravo nogo, na katero prenesemo težo in se dvignemo. Na isto stopnico položimo bergle, se na njih naslonimo in priključimo poškodovano nogo.

Hoja navzdol (bolezen DOL): Bergle položimo na spodnjo stopnico in se na njih z rokami močno upremo. Poškodovano nogo položimo med bergle in zraven dostopimo z zdravo nogo.

Pri uporabi pripomočkov za hojo previdnost ni odveč. Da bi preprečili možnosti dodatnih poškodb je še posebej potrebno, da smo pazljivi v primeru gladkih, mokrih in neravnih podlag ter tepihov. Vedno imejmo obuto obutev, ki je fiksna in nedrseča (ne natikači). Če imamo zmanjšano mišično moč ter zmanjšano možnost koordinacije in stabilnosti, se bomo namesto bergel odločili za HODULJO.

 

Kako lahko ugotovimo, ali je za nas bolj primerna uporaba hodulje ali bergel? Sedimo na stolu in se z rokami upremo na stol. Če ne moremo dvigniti zadnjice od podlage, se v raje odločimo za hoduljo. V primeru nejasnosti se je najbolje sicer posvetovati z zdravnikom, ki nam medicinsko tehnični pripomoček tudi predpiše, ali s fizioterapevtom.

Morda vas bo zanimalo tudi: 

NAVODILA ZA VAJE S TERAPEVTSKO ŽOGO

NAVODILA ZA VAJE S TERAPEVTSKO ŽOGO

Sistem terapevtske žoge temelji na mnogoterosti kinestetičnih občutkov pri kotaljenju, vodenju, podajanju, metanju in lovljenju. Njen glavni cilj je optimalno ohranjanje in razvijanje gibalnih sposobnosti, predvsem koordinacije gibanja in ravnotežja.

Senzorična stimulacija pri osebah z demenco

Senzorična stimulacija pri osebah z demenco

Dotik je eno najpomembnejših čutil, preko katerega lahko raziskujemo, spoznavamo in se učimo. S pomočjo terapevtskega pristopa senzorične stimulacije lahko blažimo motnje senzornega procesiranja pri osebah z demenco.

Prednosti terapije z lutko

Prednosti terapije z lutko

Terapevtske lutke imajo široko področje uporabe v terapevtske namene. Uporabljajo se v logopediji, delovni terapiji, otroški psihologiji in psihiatriji ter pri odraslih z motnjami v razvoju.

e-Obvestilnik

Spremljajte najnovejše prispevke in bodite pravočasno obveščeni o novih ponudbah.