Uporaba terapevtske lutke

Apolonija Rajh
31/03/2021

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kl

Foto: Miha Rajh

Čustveni in komunikativni dostop do osebe z demenco, ki ga sicer ni več mogoče doseči z neposrednim besednim nagovarjanjem, lahko vzpostavimo preko terapevtskih lutk. Da lahko vzpostavijo z lutko čustveno vez, pa je pomembno, da imajo premične okončine in usta.

Med osebo z demenco in njegovo lutko se lahko razvije odnos zaupanja in zaščite. To dosežemo tako, da terapevtsko lutko najprej predstavimo osebi z demenco. Ko lutko držimo pred osebo z demenco, govorimo z nekoliko prikritim glasom, medtem pa se čim manj premikamo, da se oseba lažje osredotoči na lutko. Povemo, kako je lutki ime (naj bo ime kratko) in predstavimo kratko zgodbo o njej. Lahko tudi zapojemo pesmico. Osebi z demenco nato ponudimo možnost, da se lutke dotakne. Z lutko naj vedno ravna ista oseba, saj lahko sprememba glasu in kretenj osebo z demenco zmede.

Ko se vzpostavi čustvena vez med osebo z demenco in lutko, jo lahko uporabimo kot motivacijo za sodelovanje pri osebni higieni, prehranjevanju, gibanju ali ostalih aktivnostih, ki jih oseba z demenco več ni želela opravljati. Čustvena vez je lahko tako tesna, da jo lahko vključimo tudi v ritual spanja in na ta način ublažimo težave pri motnjah spanja. Lutka lahko tako spi poleg osebe z demenco.

   

  Morda vas bo zanimalo tudi:

  Vaje za urjenje možganov

  Vaje za urjenje možganov

  Obstajajo številne vaje, ki prispevajo k učinkovitem urjenju možganov, samo poiskati jih morate.

  Darila za osebe z demenco

  Darila za osebe z demenco

  Kadar želite osebi z demenco podariti nekaj novega, se najprej prepričajte, ali bo darilo sploh želela sprejeti.

  e-Obvestilnik

  Spremljajte najnovejše prispevke in bodite pravočasno obveščeni o novih ponudbah.